Yapım ve Styling: Jale Balcı
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya
Servis tabakları ve aksesuarlar: Zara Home, Mudo Concept
2020’de gastronomi dünyasının daha da parlayacağını düşünüyorum. Ve yeni yıl için daha nice lezzetli yemekler yemeyi ve bu farkındalığın herkes tarafından benimsenmesini diliyorum.
Kasım ayı sanki yeni yılın habercisi… Eskiden aralık diye düşünürdüm ama değilmiş. 2019 yılı diğer yıllar gibi bazen keyifli anları yaşattı, bazen de mutsuzluklar verdi. Aslında tüm yıllar içinde huzurlu, huzursuz anlar hep vardır. Çok da beklentiye girmemek gerekiyor. Sürprizlere açık olmak, gelecek her şeyin en doğrusu olduğunu düşünmek belki de en kolayı… Ben 2020’de gastronomi dünyasının daha da parlayacağını düşünüyorum. Tüm insanlar yemek için uçağa atlayıp bir yer keşfetmeyi seviyor ve üşenmiyor.
Aslında beslenmek ruhumuza da iyi gelen bir duygu. Beslenmenin önemi de gün geçtikçe artıyor. “Ne yerseniz osunuz” düşüncesi herkes tarafından benimsenmeye başladı. Dolayısıyla daha iyi bir beslenme duygusunu artırıyor. Midemize güzel ve lezzetli, bir o kadar da sağlıklı besinler girmesini istiyoruz. Bunun için yeni bir ülkeye, restorana gitmeden önce listeler yapıyor ve araştırıyoruz. Gençlerimizde de aynısını görüyorum ve çok seviniyorum. 2020 için daha nice lezzetli yemekler yemeği ve bu farkındalığın herkes tarafından benimsenmesini diliyorum. Çünkü; yemek bir kültür olayıdır. Kültür; bir yöre halkının belirli bir toplumun yarattığı maddi ve manevi değerlerin toplamıdır.
Değerlerimize, yemeklerimize sahip çıkalım ve bunu görev edinelim.
Nice güzel yıllarımız olsun.
Sevgiyle kalın.
Ana yemek, salata, meze ve tatlı tarifleri için yılbaşı yemeklerine göz atabilirsiniz.
Iğdır'ın yöresel yemeği olarak bilinen sütlü pilav, baldo pirinç ve süt ile hazırlanır. Kalsiyum değeri yüksek olduğu için, kemik gelişimini destekler. Genellikle kestane ve nar ile servis edilen bu besin, yılbaşı sofralarının vazgeçilmez tarifleri arasındadır.
Turpgiller familyasından olan brüksel lahanasının ana vatanı Avrupa'dır. Ülkemizde çok fazla yetiştirilmeyen bu besin; mide, akciğer ve bağırsak kanserine karşı doğal bir savunucudur. Ana yemeklerle birlikte servis edilen brüksel lahanası salatası, kalp sağlığını koruduğu için haftada bir kez tüketilmelidir.
Uzun süre tokluk hissi veren mor lahana, diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır. Sindirimi kolaylaştırmasının yanında mide rahatsızlıklarını da giderir. Vişne suyunda mor lahanayı, yılbaşı sofralarında et ve sebze yemekleri ile servis edebilirsiniz.
Fransız mutfağının en özel tatlılarından biri olan mousse, Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Yaklaşık 50 dakika da hazırlanan bu tatlı, çikolata ve vanilyalıdır. İç kısmında muz, çilek, elma gibi meyve dilimleri kullanılabilir.
İçeriğinde bol miktarda demir barındıran ıspanak; kansızlık ve demir eksikliği tedavisinde kullanılır. Yüksek miktarda protein içeren dana eti ise, yılbaşı sofralarında en çok tüketilen yemeklerden biridir. Ispanaklı dana eti rulolarını ortalama 50 dakika da hazırlayabilirsiniz.
Yeni yıla sayılı günler kala ne hazırlayacağınıza karar veremediyseniz, sizler için özel olarak sunulan yılbaşı menüsü örneklerinden faydalanabilirsiniz. Kısa sürede hazırlayabileceğiniz yemek önerileri için, pratik yılbaşı tarifleri veya yılbaşı için son dakika yemeklerine göz atmayı unutmayın!